החורף מביא איתו טמפרטורות נמוכות ואיתן שינוי במצב הרוח, ברמות האנרגיה, בחילוף החומרים ואפילו במזונות שאנחנו מעדיפים.
היציאה לפעילות גופנית בבוקר, כשקר וחשוך, קשה יותר בחודשי החורף ודורשת מוטיבציה מוגברת. גם מבחינה תזונתית האתגר לא פשוט. בחירה במזונות קרים – סלט ירקות וגבינות, למשל, על פני מזונות פחמימתיים ושוקו חם הופכת למשימה מאתגרת.
להלן המלצות למזונות שיחממו לכם את החורף ויסייעו לשמור על הבריאות:
ירקות שורש – גזר, סלק ולפת אפויים או מבושלים, הם מזונות חמים, המכילים סיבים תזונתיים ולכן משביעים. בנוסף, גזר מכיל בטא-קרוטן ולפת מכילה ויטמיני C ו- A. מחקרים הראו שצריכת ויטמין C בקרב ספורטאים המתאמנים בחוץ בחורף, הפחיתה את הסיכון להצטנן ב 50%.
ברוקולי וכרובית – ירקות מוצלבים המסייעים להגנה מפני מחלות החורף. שני ירקות אלה עשירים בויטמין C.
שיבולת שועל – עשירה באבץ, מינרל החשוב לתפקוד מערכת החיסון ובסיבים תזונתיים מסיסים, התורמים לתחושת שובע ולבריאות הלב. העדיפו שיבולת שועל מלאה על פני שיבולת שועל מהירת הכנה.
מרקים – מזון מושלם לחורף. מומלץ להימנע מהוספת שמנת ועודף מלח. העדיפו מרקים המבוססים על מגוון ירקות. ניתן להוסיף עוף ופחמימה מורכבת (עדשים/גריסי פנינה) ולהפוך את המרק לארוחה מלאה.
דגי טונה וסלמון – דגים אלה עשירים באומגה 3. בנוסף, הם מהווים מקור מצויין לויטמין D, שלו תפקיד חשוב בתפקוד מערכת החיסון.
קייל ועלי סלק – עשירים בויטמיני A, C, K.
פירות הדר – עשירים בויטמין C – תפוז אחד מספק מעל 100% מהכמות היומית המומלצת. פירות הדר עשירים בפלבנואידים (נוגדי חמצון), בפרט הספרידין (Hesperidin), הידוע בתרומתו להעלאת הכולסטרול הטוב – HDL, והפחתת הכולסטרול הרע – LDL והטריגליצרידים.
דלעת – כוס אחת של דלעת דלה בקלוריות, אך עשירה בויטמין A ובויטמין C ומהווה מקור טוב לויטמין B6, ויטמין K, אשלגן וחומצה פולית.
שום – תבלין חריף המוסיף טעם, אך מעבר לכך, מכיל אליצין, תרכובת גופרתית עם נוגדי חמצון עוצמתיים. צריכת שום מפחיתה את תדירות ההצטננויות ומקצרת את פרק הזמן של הצינון.
יוגורט – היוגורט מכיל חיידקים חיים ופעילים, אשר מעשירים את המערכת החיסונים. כוס של יוגורט מועשר בסידן, מספקת כ- 20% מההמלצה היומית של אבץ, מינרל חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון.
לא לשכוח להמשיך לשתות מים בכמות מספקת!